Foto: MAI / Jan Versnel

Woonhuis Bonnema

1963

Abe Bonnema, tuinontwerp Mien Ruys

Rijksstraatweg 24, Hurdegaryp

Het eigen huis met bureau dat Bonnema aan het begin van zijn loopbaan als architect liet bouwen in Hurdegaryp, geldt als een monument van de na-oorlogse woningarchitectuur in Nederland. Trefzeker maakte Bonnema met dit radicale ontwerp duidelijk waar hij als architect voor stond. Hij nam resoluut afstand van de ouderwetse architectuur- en woonopvattingen waarmee hij in zijn jonge praktijk werd geconfronteerd en trad in de voetsporen van modernistische grootheden als Le Corbusier, Mies van der Rohe en Charles Eames. Hun baanbrekende woonhuisontwerpen hadden overtuigend aangetoond dat met moderne constructiemethoden en materialen prachtige huizen konden worden gemaakt, waarin eigentijds kon worden gewoond.

In essentie is het gebouw een rechthoekige doos met vloeren en een dak van beton. Een reeks van stalen portaalspanten houdt alles overeind, geholpen door een gemetselde kern voor de vereiste stijfheid. De gevels staan los van deze constructie en dragen geen last. Van de vrijheid die dat biedt heeft Bonnema gebruik gemaakt door onder dak en verdiepingsvloer rondom bandvensters aan te brengen. Het overige is een spel van open en gesloten vlakken, met aan de westkant vooral glas en aan de meer gesloten oostkant veel onbehandeld hout. De omliggende tuin, een ontwerp van Mien Ruys ter grootte van een klein park, is door de transparante gevels steeds dichtbij.

In het eveneens vrij indeelbare interieur zijn met dunne wanden en ruimtescheidende elementen domeinen afgebakend voor de verschillende functies. Bonnema hield wonen en werken niet strikt uit elkaar. Op de bovenverdieping was behalve de tekenkamer voor de architecten ook de enige slaapkamer van de woning gesitueerd. Beneden waren, naast de representatieve woonkamer die Bonnema ‘ontvangstkamer’ noemde, onder meer een vergaderkamer en een werkruimte te vinden.

Het Rijksmonument wordt tegenwoordig – anno 2018 – door de huidige eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser, verhuurd voor bewoning.

Ander werk